Projects

Boston University Henry M. Goldman School of Dental Medicine
Category: Higher Education Phased Addition & Renovation
Boston University Henry M. Goldman School of Dental Medicine image

Address:  100 East Newton Street, Boston

Square Footage:  126,100 GSF

Type of Project:  Phased Addition & Renovation

Designer: Smith GroupJJR

Contractor/CM:  TBD

Actual/Estimated Date of Completion:   Projected Fall of 2020

Project Cost: $110M

Description: The Project includes a new addition of approximately 41,900 GFA to the existing 84,100 GFA facility, and the renovation of approximately 53,100 GFA of the existing facility, with 31,100 GFA of existing space to remain. The existing building consists of a cafeteria, which is one level above grade, and the academic/clinical building, which is seven levels above grade, in addition to a rooftop penthouse. A full basement contains mechanical/electrical and support spaces.

The proposed building addition, which requires the removal of the existing one-story cafeteria, extends seven levels along the northwest edge of the existing building and one level along the northeast edge. The one level portion will have a basement addition. An electrical room and rooftop screen will obscure rooftop mounted mechanical equipment on the roof of the seventh level addition.

The renovated and expanded building program includes office, instructional, clinical, and student collaborative spaces on seven existing levels. The Project will also include support spaces, including mechanical, electrical, telcom, and storage areas.

The interior renovation of the existing structure will reconfigure the layout of the patient and student/faculty entry, the clinical space, and also classroom and student spaces. The existing style of the interior will be upgraded to reflect Boston University’s modern vision as well as provide upgrades to the building’s accessibility. The exterior will also receive a full modernization. The existing building will receive a cladding of terracotta to cover the exterior concrete face, with a large expanse of glass added at the entry level. The addition will tie seamlessly to the existing structure with similar color tone brick and a glass curtain wall.

The project will be constructed in a phased manner over approximately 30 months starting in January 2018.  The phasing of the Project will be planned to allow continuous use of the building’s existing classroom and patient treatment spaces by the Dental School during the course of construction.